Christers sidor:

Raw Sour Cream (6 dl)

raw sour-cream

Ingredienser

  • 4 dl cashewnötter
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk himalayasalt
  • 3 dl vatten

Gör så här

  1. Blötlägg cashewnötterna i minst 4 timmar.
  2. Mixa till en slät creme med vatten, vinäger och salt.
  3. Förvarar du den i en burk med tättslutande lock så håller sig i 2-3 veckor i kylskåp.

Tips!

Används som bas ungefär som creme fraiche, matlagningsyoghurt eller gräddfil. Smaksätt med vitlök, Cayennepeppar, örtkryddor eller dijonsenap (ej raw) så har du färdiga såser och dressingar.

Används även i receptet raw coleslaw och pestofyllda tomater.

---
Recept på raw food från Gitte Liljekvistgittesgreenliving.gili.se

14 kommentarer:

  1. Så användbart basrecept, och enkelt!!

    SvaraRadera
  2. Helt fantastiskt gott ! Tack för detta receptet.

    SvaraRadera
  3. Gjorde 2 dippar med denna sås som bas. Den ena med avokado, salt och peppar, vitlök, citron och hackad tomat, och en med vitlök, egen grillkrydda, citron, hemmagjort örtsalt och torkad vitlökspulver, finhackad paprika och tomat och liiiiite agavesirap till snacksen till fredagsmyset. Alla blev supernöjda i familjen! Här ska jag botanisera mera! :)

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag är så glad att jag hittat denna bloggen :) Jag testade denhär men fick inte till konsistensen, min ser inte alls ut som den på bilden. Den är lite grynig, rinnig och beige. Vad kan jag ha gjort för fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rebecka, Om den blev grynig och rinnig beror det på att nötterna inte finfördelats tillräckligt. Man ska mixa till en helt slät "sås" så du har förmodligen inte mixat den tillräckligt länge.
      Du kan också istället för att blötlägga nötterna, mala dem till mjöl och sedan mixa allt men då måste du tillsätta ungefär 0,5-1 dl vatten ytterligare.Då kommer såsen först att vara lite vattnig men sedan tjockna när nötterna suger åt sig. Dock kan den bli en aning grynig om man gör så. Att den blev beige beror på nötterna. Den blir aldrig helt vit men ljusare ju längre du mixar.
      Kram Gitte

      Radera
  5. Hej!
    Det här låter som ett intressant recept :-)
    Jag undrar om denna sour cream går att använda som bas i bakning när man skall ha något med bikarbonat? Vi har två mjölkproteinallergiska barn, och om detta kunde vara något att ersätta filmjölk/yoghurt med i bakning, hade det ju varit kanonbra!
    /Pernilla

    SvaraRadera
  6. Baka något med bikarbonat skall det stå, sorry :-)

    SvaraRadera
  7. Så vansinnigt gott detta var!!!!

    SvaraRadera
  8. Om man inte har äppelcidervinäger utan enbart nötterna och vatten kan man då äta det som vanlig yoghurt med musli kanske? Vore jätte bra i så fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan,
      Jag har precis lagt upp ett recept på raw mandelyoghurt som jag tror att du kan använda :) Hade gärna lagt upp det här men det verkar inte hända så mycket med receptbanken.. Du hittar det på min blogg: http://gittesgreenliving.gili.se/raw-frukost-mellanmal/2014/05/18/raw-mandelyoghurt-vaniljyoghurt-och-yoghurt-med-sommarbar/

      Radera

test