Valnötspaté (2-3 portioner)

Ingredienser

  • 2 dl blötlagda valnötter eller mandlar
  • 1 tsk olivolja
  • 2 tsk miso
  • 1 msk citronjos
  • 1/4 tsk himalayasalt
  • En nypa asafoetid (se förklaring nedan)
  • En handfull upphackad persilja

Gör så här

  1. Blanda allt utom persiljan i en matberedare.
  2. Lägg i persilja tills du det verkar vara lagom.

Vad är asafoetida?

Ja, jag hade då aldrig hört talas om det förut, men det är en indisk krydda som även kallas hing, heng eller dyvelsträck, djävulens träck, stinknäva, stinckender asand, stinkasant, asant. Smaken beskrivs som "skarp, bitter och lökaktig, men en nypa i het olja trollar med matens smaker ungefär som ett uns vitlök kan göra det. Hartsen ingår också i Worcestershiresås." Läs mer om denna spännande krydda, som bland annat använts i Europa mot galenskap, på www.shenet.se/vaxter/asafoetida.html.

Tips!

Jag fick det här receptet av Gabriel & Shanti Cousens då jag gick en kurs hos dem på Ängsbacka 2010. De har bland annat gett ut en bok som heter Rainbow Green Live-Food Cuisine (läs gratis på Google Books).

---

Recept på råkost/raw food från Gabriel & Shanti Cousenswww.treeoflife.nu.
Översatt till svenska av Christer Barregren

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.