Mandelmjölk

Ingredienser

  • 2 dl mandlar
  • 9 dl vatten
  • 2 färska dadlar (tillval)

Recept

  1. Blötlägg mandlarna i vatten över natten (helst)
  2. Skölj dem i vatten (för att få bort garvsyran)
  3. Skala dem (inget måste, men det är enkelt och ger godare mjölk)
  4. Mixa 1 dl mandel 4,5 dl vatten (och en urkärnad färsk dadel om du vill ha mjölken sötare)
  5. Sila genom en nötpåse. Spara bulken som blir kvar i ppåsen
  6. Mixa och sila resten av mandeln (1 dl mandel, 4,5 dl vatten)
  7. Mixa mandelbulken som blev över. Sila i en nötpåse

Tips

Du kan givetvis smaksätta din mandelmjölk, antingen när du mixar den eller efteråt. Rå kakao och Mesquite är gott. Eller varför inte hallon och blåbär?

Den färdiga mjölken står sig ett par dagar i kylskåp, helst i mörk tätslutande förpackning.

Recept från H C Barregrenwww.bums.nu

23 kommentarer:

  1. Hallå!
    Jag har testat snabb-versionen, som blev jättegod. Nu står jag här mitt i tillredningen av en ordentlig batch, men märkte att i instruktionerna står det 1 dl mandlar + 4 dl vatten två gånger (8 dl vatten) medan i receptet står det tolv. Ska jag hälla i de kvarstående 4 dl:arna efteråt?

    tack och hej!

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort många liter mandelmjölk sedan den videon och det är nog dags att göra en ny. I dag kör jag 9 dl vatten till 2 dl mandlar, så vattenmängden i instruktionerna är nog bäst. Det blir lite blaskigt annars.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Kan du vänligen beskriva punkt sju utförligare?
    Ska jag köra framställda mjölken i bulken igen?

    Redan som det är smakar det 'lättmjölk' jämfört med havremjölk...

    Är mandelmjölk råkostens lättmjölk,
    och havremjölk dess standardmjölk? ;)

    Med varmaste hälsningar R.C.

    P.S. Jag får nog öka mängden mandlar...

    SvaraRadera
  4. Nej, det är bulken du ska köra igen. Alltså den deg av mandel som blir kvar i påsen när du har pressat ut mjölken. Häll i det i mixern och mixa med mer vatten, så får du mer mjölk.

    Jag varierar också vattenmängden efter behov. Jag brukar ofta använda mandelmjölk till smodisar, och så kan jag späda ut den mycket. Ska jag dricka den direkt eller ha den på en fruktsallad gör jag den tjockare.

    Tar man riktigt lite vatten så får man en mer gräddig smak. Det är lite tycke och smak och pengar som avgör hur mycket vatten man har. Du får prova dig fram :-)

    Jag är inte så förtjust i havremjölk. I princip måste man ju koka den för att det ska bli något. Sedan måste den sötas. Ändå smakar den inte så gott, och tillskillnad från mandelmjölk är havremjölk bara kolhydrater som man kan dricka sig tjock på.

    Havre är – liksom alla sädesslag – försurande medan mandelmjölk är basande. Havre är iofs det mins dåliga sädesslaget, men likväl är det ett sädesslag och inte helt lämpligt att äta för mycket av, tycker jag...

    SvaraRadera
  5. Jag undrar, hur många "deciliter" kan man dricka per dag. Jag tänker att som man sagt att man ska bara äta en handfull mängd nötter per dag.
    Jag är ingen matematiker, och är fettet mycket kvar i s.k bulken eller i mjölken??? Hoppas på expertsvar. :)

    SvaraRadera
  6. Det finns så många olika åsikter om hur mycket fett man bör äta, så det säger jag inget om, men den andra frågan var ju intressant...

    Jag uppskattar att en fjärdel av mandeln hamnar i mjölken och resten blir kvar i bulken. Gör du mjölk på 1 dl mandel får du alltså bara en fjärdedel så mycket fett i dig som du skulle få om du åt dem rent.

    Det kanske inte är ett expertsvar, men det är mitt svar ;-)

    SvaraRadera
  7. Jag skulle behöva en sån liten bra mixer när jag ska göra mandelmjölk. Var finns den att köpa? Vad är det för märke?
    Tack!

    SvaraRadera
  8. Personal Blender heter den. Den är verkligen superbra. Du hittar den här: ravarubutiken.se/se/art/personal-blender-200.php

    SvaraRadera
  9. Vad gör jag med bulken som blir över? Kasta?

    SvaraRadera
  10. Jag älskar den här videon - så himla...söt på något sätt!
    Jag är utomlands med paj mixer och vill inte köpa ny förrän jag kommer hem igen, men har några frågor om din mixer man ser i videon!
    När man hackar mandel/nötter med den, går de att få både grovt hackade och som fint mjöl?
    Går den bara att göra smoothies, glass, drycker et c i? Det ser ju lite ut så på konstruktionen... Jag skulle gärna vilja ha en mixer där jag även kan mixa soppor (typ stavmixer), och då kanske inte denna är att rekommendera?
    Eller är den så himla bra att du tycker att man ska ha en även om man också köper en separat stavmixer?
    Jag är en fattig student (känns som en tautologi, det där...), men ger gärna en tusing om mixern är riktigt, riktigt bra.
    Det här kanske bara är ett receptforum, om inte skulle ett inlägg om mixers och annat smått och gott praktiskt man behöver till raw food verkligen uppskattas!

    Och btw - har du koll på kolhydratmängden i mandelmjölk? De som finns i affärerna är ju samtliga sötade. Tror du det är samma princip som i fettfrågan här uppe i kommenterarerna, att ungefär en fjärdedel av kolhydratsmängden som de hela mandlarna har, så att en sats på 100 gram hela mandlar skulle generera typ 2,5 kolhydrater per omgång?

    SvaraRadera
  11. Hej, Michaela!

    Kul att du tycker om min video :-)

    Ja, du kan mixa nötter både grovt och till mjöl, fast du kan inte göra så mycket åt gången, kanske en dl mjöl. Sedan får du tömma den och mala resten.

    Jag har ingen stavmixer själv. Har aldrig sett behovet av en.

    Mandelmjölk som man köper är som du säger mycket sötad. Den du gör själv får ju inte särskilt mycket kolhydrater i sig. Mandelmjöl är visst populärt bland LCHF:are som ju inte vill ha mycket kolhydrater.

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Ville bara säga att första youtube klippet jag såg med dej tänkte jag wow vilken tönt men det ändrade sig inom ett par sec. Älskar dina "filmer" så gör gärna många fler.
    Nu ska jag göra min första mandelmjölk tack vare dej/er.
    //Anki

    SvaraRadera
  13. Tack, jag vill verkligen göra fler filmer, men det ko en liten bebis och det ena med det andra, men nu ska jag fixa det, eftersom du ber om det, bara så :-)

    SvaraRadera
  14. Nice...kul och grattis till bebisen.
    //Anki

    SvaraRadera
  15. Hittade faktiskt osötad mandelmjölk! (I en liten butik i Tyskland...förhoppningsvis finns det även hemma i Stockholm!) De angav 1,5 gram kolhydrater per 100 gram.

    SvaraRadera
  16. Snälla, gör fler videoklipp ! Du är inspirerande, förklarar bra och har en skön stil. Fortsätt! //Petra

    SvaraRadera
  17. Hej. Vad kan jag göra med dem mandlarna som är blötlagda men som vart kvar och som jag inte behöver använda på en gång? Mandelmjölken jag precis gjort räcker i ett par dagar. Efter det ska jag göra mer. Tänkte om man kunde lägga undan mandlarna i kylskåpet? eller rumstemperatur? Mvh/Tanja

    SvaraRadera
  18. Bäst att spara dem i kylskåpet efter att du torkat dem ordentligt, men jag vet inte hur länge de håller :-)

    SvaraRadera
  19. Resterna som blir kvar, hur förvarar jag dom bäst om jag inte behöver dom direkt?? Om jag ska torka "degen" så det blir mjöl, hur gör jag det enklast/snabbast? MvH Matilda

    SvaraRadera
  20. Underbara du nu blir det mandelmjölk för hela familjen,mera av dig tack...
    Yvonne

    SvaraRadera
  21. När jag dricker nygjord mandelmjölk känns det rätt i hela kroppen. Ingenting som jag äter eller dricker uppfyller mig samma härliga känsla av att göra något bra :-)

    SvaraRadera
  22. Åh vad underbart ! Du är så härlig o inspirerande !! Detta måste jag göra !

    SvaraRadera
  23. Hej Christer!

    Varför blev min mandelmjölk så skummig? Jag använder en riktig blender(HR 2074 philips) med filter i. Hade 2 dl mandlar(men efter blötläggning över natten blev det nästan 3 dl mandlar då mandlarna sväller) och körde på högsta hastighet i 30 sekunder åt gången. Använde typ 9 dl vatten. Kanske borde jag dra ner till näst-högsta hastighet och 8 dl vatten istället?

    Mvh, Steve

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.