Vaniljrutor (många)

Vaniljrutor

Ingredienser till botten

  • 500 gram cashewnötter
  • 300 gram dadlar
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk vanlijpulver

Ingredienser till topplager

  • 250 gram kakaosmör
  • 1,5 dl kokosolja
  • 5 gram vaniljpulver (cirka 1/2 msk)
  • 3 msk honung

Så här gör du botten

  1. Lägg de torra ingredienserna i en matberedare och kör till ett mjöl
  2. Lägg i dadlarna och kokosoljan och kör till en jämn smet.
  3. Tryck ut i en ugnspanna.

Så här gör du topplagret

  1. Smält kokosoljan och kakaosmöret i ett vattenbad tillsammans med honung och vaniljpulver.

Lägg ihop till den färdiga kakan

  1. Häll oljeblandningen över bottnen och låt stelna.
  2. Skär i rutor med en varm och vass kniv.
  3. Lägg upp på ett fat och njut med någon du verkligen vill ska gilla dig ;)
---
Recept på råkost/raw food från Pontus KristenssonGreenrom Sverige

8 kommentarer:

  1. Helt underbar! Krämig- söt och perfekt att göra bitar av till smakprover... en variant är att lägga färska bär under toppingen och sedan låta det stelna!

    SvaraRadera
  2. De var så jälka goda! Jag måste ha mumsat i mig minst 20 stycken på kvällen!

    SvaraRadera
  3. Ser så gott ut ! MEN vad är kakaosmör för något?

    SvaraRadera
  4. Det är kokosolja. Man river fruktköttet från kokosnötter och pressar ut saften ur dem och låter dem stå i tre veckor så oljan och vattnet separeras. Du köper koksolja i hälsobutiker.

    Kakaosmör gör man genom att pressa kakaofruktens kärnor innan man mal ner dm och torkar dem till kakao. Kakaosmör och kakao och socker är grundingredienserna i choklad.

    SvaraRadera
  5. Hej, jag tänkte prova att göra vaniljrutor men hittar inte kakaosmör. Vet ni var det går att få tag på det? Jag bor i Stockholm.

    SvaraRadera
  6. Kakaosmör använde jag till bland annat cerat när jag gjorde egna hudvårdsprodukter. Köpte från Crearome.se (webbutik).

    SvaraRadera
  7. Hejsan!
    Jag provade att göra dessa men fick inte alls lika fin färg som på din bild. Mitt topplager blev nästan vitt och kakaosmöret vägrade bestämt att blanda sig med de andra ingredienserna. Det var första gången jag provade göra något Raw... Har du någon fundering på vad jag gjorde för fel?

    Varma hälsningar, Mikaela

    SvaraRadera
  8. Svårt att säga, kan vara kvalitetsskillnad på kakaosmöret kanske. Eftersom honungen behöver smälta tar det en stund vid ca 40 grader att få den att lösa sig, en visp hjälper.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.