Ingredienser
- 2,5 dl helt ekologiskt bovete
- 1 dl gyllene linfrön
- 1 tsk mald kardemumma
- 1 tsk ekologiskt vaniljpulver.
- 10 aprikoser
- En näve finhackade valnötter
Så här gör du
- Bovetet läggs i blöt över natten tillsammans med gyllene linfrön (det går alldeles utmärkt med bruna också, jag tyckte bara det var fint med gula, det är ingen skillnad i näring eller egenskaper).
- I en sil sköljer du av den slemmiga svullna blandningen ordentligt. Lägg tillbaka i byttan igen, krydda med kardemumma och vaniljpulver.
- Aprikoser strimlas riktigt fint, valnötterna grovhackas, och blandas i boveteröran.
- Stryk ut grötblandningen på en plåt som en kaka som sedan åker in i ugnen på torktemperatur (ca 40°C) ihopblandat med boveteblandningen.
- Där får ligga och långsamt cruncha till sig i ca 20 timmar!
- Vid ett par tillfällen kan du peta runt lite med sleven, för att se till att det inte bara torkar på ytan.
Övrigt
Resultatet är helt ljuvligt, smaken av rostat är tydlig, kardemumman samsas fint med vaniljen utan större känsla av konkurrens och valnötterna ger ett skönt mjukt konsistensavbrott gentemot bovetet.
Aprikoserna är liksom som sega långsmala russin, något jag själv önskade att de skulle bli. Om man vill att bitarna skall vara mjukare, så kan man plocka ut crunchet ur ugnen kanske redan efter 15 timmar, det är bara att öppna, känna och smaka av kontinuerligt.
Recept från Mikkan på njutmaten.blogspot.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.