Bovetegröt

Bovetegröt, råkost/raw food levande föda recept

Ingredienser

  • 1,5 dl helt bovete
  • 4 msk hela linfrö
  • 4 dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 matsked honung (inget krav)

Recept

  1. Blötlägg bovete, linfrö och dadlar i tre olika burkar över natten.
  2. Skölj bovete noga med en sil.
  3. Mixa alla ingredinser i en matberedare och mixa samman det till en gröt.
  4. Fyll på med dadelvattnet till lagom konsistens.
  5. Smaksätt eventuellt med en matsked honung.

Tips

  • Strö russin och krossade valnötter eller torkade mullbär på gröten innan du äter den.
  • Gröten håller sig i kylskåp och blir är ett perfekt mellanmål under dagen.

Så här gör du bovetegröt med julsmak

  1. Gör gröten enligt ovan men byt ut hälften av bovetet mot mandel.
  2. Blanda ner en halv deciliter russin, 1 tesked muskot och ett kryddmått nejilka i gröten innan du mixar den.
  3. Strö kanel och krossade valnötter över gröten innan du äter den.

Recept från H C Barregrenwww.bums.nu

8 kommentarer:

  1. Det här ska jag testa!

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Ska man ha det i kylskåpet över natten eller i rumstemperatur? Jag hade i kylskåp.

    Det som bekymrar mig är att vattnet som bovetet låg i inte var rött, så det verkar inte som att det dragit ur det röda färgämnet. Hur gör man för att få ur detta när man inte ska använda hett vatten?

    Nu till linfröna. Jag har lärt mig att linfrö innehåller mycket cyanid och särskilt när de är krossade så jag blev förvånad över den stora mängden linfrön som rekommenderas. Är det inte farligt?

    Tack på förhand. :)

    SvaraRadera
  3. Jag har det också i kylskåp. Konstigt att vattnet inte blev rött. Det har aldrig hänt mig. Hm... Vet ej varför. 4 msk linfrö är ingen fara :-)

    SvaraRadera
  4. hej när jag blötlägger hela bovete ett dygn blir det aldrig rött, är det giftigt annars? mvh kia

    SvaraRadera
  5. Bovete är inte giftigt. Det röda färgämnet kan skapa irritation hos dem som är känsliga men inget mer än så. Jag vet inte varför ditt vatten inte blir rött. Kanske är ditt bovete processat så det inte har det röda färgämnet? Jag skulle inte oroa mig för det i alla fall.

    SvaraRadera
  6. Den här gröten är verkligen jättegod men jag har ändrat lite i receptet. Jag har bara i 2 msk linfrön och tillsätter 2 msk havrekli, 2 msk sesamolja och några blötlagda, torkade aprikoser. MUMS!

    SvaraRadera
  7. när det gäller linfrön så går hela linfrön praktiskt taget oförändrade genom kroppen, det är den slembildande effekten från skalet som man är ute efter här. krossade linfrön däremot bör man inte äta mer än 30-50g per dag då det finns ett par ämnen i fröet som kan reagera med varandra och brytas ned till vätecyanid.

    SvaraRadera
  8. Men när man mixar även linfröna, så krossas de ju i viss mån och då skulle de alltså bli sämre i det fall man har i ganska mycket?
    Kanske bättre att blanda i dem på slutet då?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.